BARSZCZ CZERWONY na szybko- czy KISZONY Rzecz gustu i smaku. Podam...

https://www.facebook.com/KuchniauBasi/https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1119308158184249.1073742165.812376732210728&type=3BARSZCZ CZERWONY na szybko- czy KISZONY Rzecz gustu i smaku. Podam oba przepisy gdyż zdarza mi się robić i taki i taki. Najsmaczniejszy jest wtedy, gdy ma zapach wędzonki. Polecam zachować z 1L wywaru z parzenia wędlin świątecznych. Jeżeli nie posiadamy to zakupić z 400 g kości wędzonych. Są tanie i bardzo dobrze się sprawdzają w przygotowaniu barszczu.

BARSZCZ CZERWONY czysty na szybko. 1 kg buraków ćwikłowych 1L wywaru z gotowanej wędzonki, lub kość wędzona do świeżo przyrządzanego. Marchew Pietruszka korzeń Seler 1 cebula przypalona nad palnikiem Jeżeli nie posiadamy blaszki małej do jej opiekania to polecam /nabić na widelec i opalić/ 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru Przyprawy typu sól, ½ łyżeczki papryki ostrej Pieprz czarny. Doprawiamy wg smaku domowników. Ja dodaję łyżkę suszu domowego z jarzyn. Jeżeli ktoś używa wegety czy kucharka to polecam ostrożne stosowanie, bo zawiera Sól/. 2 łyżki majeranku. Aby wyklarował się kolor dodajemy Jeden z 3 wariantów 2 łyżki octu lub kwasek cytrynowy –szczypta. Ewentualnie sok z cytryny ½ dużej cytryny/ Wykonanie: Wywar z wędzonki dodajemy do zimnej wody. Jeżeli robimy na kości wędzonej Nastawiamy zimną wodę z kością. Dodajemy jarzyny. Gdy chwilę się gotuje dodajemy liście laurowe, ziele. Następnie dodajemy buraczki w paski lub talarki. Gdy uzyskamy gotowy wywar doprawiamy. Dodać majeranek. Na samym końcu dodać czosnek i majeranek. W finale dajemy łyżeczkę cukru i jeden z trzech wariantów na podciągnięcie smaku i koloru. Czyli jak wspomniałam kwasek, sok z cytryny czy ocet. Barszcz odstawiam do schłodzenia następnie wkładam do lodówki. Przy odgrzaniu barszczu nie wolno mu zakipieć, ponieważ straci kolor. Gdy już nam się to przytrafi to po schłodzeniu barszcz go odzyska. Przy podaniu barszcz polecam przecedzić.

BARSZCZ KISZONY Przygotowanie zakwasu. 1 kg buraków umyć, obrać, pokrajać w plastry. Plastry włożyć do kamiennego garnka lub słoja. Dodać łyżeczkę cukru Trochę skórki z razowego chleba 2-4 ząbki czosnku-gdy duże to 2 szt. Całość zalać letnią przegotowaną wodą. Nakryć wierzch słoja czy garnka. Tak jak zakrywamy gdy kisimy ogórki. Barszcz pozostawić w ciepłym miejscu. Może to być szafka lub lada kuchenna. Pozostawić na 4 dni. Po fermentacji kwas odcedzić przelać do butelek. I odłożyć do chłodniejszego miejsca. Przygotowanie barszczu z zakwasu kiszonego. Robimy podobnie jak barszcz czysty z wywaru wędzonki. Zamiast zimnej wody dodajemy kiszony zakwas. Do polepszenia smaku skroić z dwa świeże buraki w paski.

FARSZ I CIASTO NA USZKA WIGILIJNE Najlepsze grzyby to te, które gdy trzymamy w pojemniku wysuszone z dodatkiem liścia laurowego. Zachowują świeży zapach bardzo długo. Porcję grzybów zagotować. Następnie odcedzić gdy zimne. Osobno ugotować 3-4 marchewki 2 pietruszki Skrojone 3 cebule usmażyć na maśle 2 jajka sól pieprz ziołowy pieprz czarny mielony szczypta zmielonej mieszanki pieprzy /czerwony, biały, lub kolorowy/ Zmielić: grzyby, marchewkę, pietruszkę i ostudzoną przysmażoną cebulkę. Dodać przyprawy i jajka w całości. Wyrobić masę. Ciasto: Mąka ok. 1 kg, jajko, letnia woda, 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować pokroić w kwadraty. Następnie: Nakładamy farsz kleimy w trójkąty. Końcówki trójkąta sklejamy do siebie zawijając na palcu. Zagotować wodę wrzucić na wrzątek. Gotować 2 min po wypłynięciu. Gdy chcemy mrozić, pamiętajmy, że do wody nie dodajemy soli. -Aby zamrozić i uniknąć sklejenia. Uszka za hartować w zimnej wodzie. Odstawić do wystudzenia. Wystudzone włożyć do miski skropić oliwą. Następnie wkładamy do woreczków po 20 szt. Do mrożenia -uszka w woreczkach rozłożyć na płasko. Tak, aby uszka w woreczku w miarę nie leżały jedno na drugim. Smacznego!

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności