Chleb wiejski na smalcu. Chleb z domieszką kminku oraz posypką...

Chleb wiejski na smalcu. Chleb z domieszką kminku oraz posypką z czarnuszką i słonecznikiem. Chleb który każdy zrobi bez zakwasu oraz dobowego czasu oczekiwania na wyrośnięcie. To wg. mnie najprostszy przepis na domowy chleb.

Potrzebne produkty: 1 kg mąki chlebowej /żytniej/, lub pszennej...jak kto woli. 2 szklanki letniej wody, tak aby było czuć neutralność temp. Gdy zbyt ciepła zabije działanie drożdży. Zbyt zimna woda - przedłuży czas przygotowania. 1 opakowanie suchych drożdży 7g. 4 łyżki smalcu. 2 łyżeczki płaskie soli 1 łyżeczka czubata cukru. kminek /ilość kminku zależy już od indywidualnego smaku. Można bez kminku Czarnuszka /można kupić na dziale z przyprawami. Słonecznik łuskany nie prażony. 2 blaszki keksówki Wysoka miska lub inne naczynie. Ja robię w misce 7litrowej.

Wykonanie: Etap I Do miski wlać wodę dodać drożdże, cukier, sól, smalec. Do tych produktów początkowo dodać 4-5 łyżek mąki. Składniki dobrze wymieszać. Polecam wyrabiać dłonią aż do połączenia ich. Starodawnym zwyczajem ciasto powinniśmy czuć w dłoni. Następnie dodawać po trochę mąki i cały czas urabiać. W międzyczasie dodać kminek. Można zamiennie dać słonecznik lub pestki dyni, sezamu, siemienia lnianego. W zależności jaki smak chcemy. Mąkę dodajemy do momentu jak widzimy że ciasto zaczyna odrywać się od miski. nie może być zbyt gęste ani zbyt rzadkie. Przy urabianiu powinno nam wchłonąć około 750 do 800 g mąki. Gdy ciasto urobione... Naczynie nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Objętość ciasta powinna nabrać drugie tyle wysokości jak nakrywaliśmy naczynie. Czas oczekiwania na ten efekt w ciepłym pomieszczeniu to około 2-3 godz. Etap II Przygotować blaszki. Ścianki blaszek lekko wysmarować smalcem. Ciasto w misce podzielić dłońmi na dwie części. Włożyć każdą część do przygotowanych blaszek. Następnie moczymy dłonie w wodzie i wygładzamy ciasto w foremkach. Lekko je uklepując. Posypujemy wierzch dowolnie wybraną posypką. Gdy gotowe - obie blaszki nakrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy aby ciasto w blaszkach podrosło. Powinno ponownie nabrać podwójnej objętości. Po wyrośnięciu ciasta chlebowego. Znów zraszamy ich wierzchy wodą. Można ponacinać ciasto nożem. Etap II Pieczenie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220 C Obie spirale dolna i górna. Przygotowane blaszki włożyć do piekarnika. Najlepiej na kratkę. Nie przypalimy spodu wypieku. Czas pieczenia ok.45 min. Wyjmujemy wypiek z piekarnika, gdy widzimy że chleb lekko odchodzi od brzegów blaszki. Gorący chleb wyjąć z foremek. Foremki odwrócić do góry dnem i na nie położyć chlebki. Następnie nakryć ściereczką lnianą i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego!.

https://www.facebook.com/KuchniauBasi/ https://www.facebook.com/KuchniauBasi/photos/a.1288108264637570.1073742249.812376732210728/1288108341304229/Chleb wiejski na smalcu. Chleb z domieszką kminku oraz posypką z czarnuszką i słonecznikiem. Chleb który każdy zrobi bez zakwasu oraz dobowego czasu oczekiwania na wyrośnięcie.

Potrzebne produkty: 1 kg mąki chlebowej /żytniej/, lub pszennej...jak kto woli. 2 szklanki letniej wody, tak aby było czuć neutralność temp. Gdy zbyt ciepła zabije działanie drożdży. Zbyt zimna woda - przedłuży czas przygotowania. 1 opakowanie suchych drożdży 7g. 4 łyżki smalcu. 2 łyżeczki płaskie soli 1 łyżeczka czubata cukru. kminek /ilość kminku zależy już od indywidualnego smaku. Można bez kminku Czarnuszka /można kupić na dziale z przyprawami. Słonecznik łuskany nie prażony. 2 blaszki keksówki Wysoka miska lub inne naczynie. Ja robię w misce 7litrowej.

Wykonanie: Etap I Do miski wlać wodę dodać drożdże, cukier, sól, smalec. Do tych produktów początkowo dodać 4-5 łyżek mąki. Składniki dobrze wymieszać. Polecam wyrabiać dłonią aż do połączenia ich. Starodawnym zwyczajem ciasto powinniśmy czuć w dłoni. Następnie dodawać po trochę mąki i cały czas urabiać. W międzyczasie dodać kminek. Można zamiennie dać słonecznik lub pestki dyni, sezamu, siemienia lnianego. W zależności jaki smak chcemy. Mąkę dodajemy do momentu jak widzimy że ciasto zaczyna odrywać się od miski. nie może być zbyt gęste ani zbyt rzadkie. Przy urabianiu powinno nam wchłonąć około 750 do 800 g mąki. Gdy ciasto urobione... Naczynie nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Objętość ciasta powinna nabrać drugie tyle wysokości jak nakrywaliśmy naczynie. Czas oczekiwania na ten efekt w ciepłym pomieszczeniu to około 2-3 godz. Etap II Przygotować blaszki. Ścianki blaszek lekko wysmarować smalcem. Ciasto w misce podzielić dłońmi na dwie części. Włożyć każdą część do przygotowanych blaszek. Następnie moczymy dłonie w wodzie i wygładzamy ciasto w foremkach. Lekko je uklepując. Posypujemy wierzch dowolnie wybraną posypką. Gdy gotowe - obie blaszki nakrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy aby ciasto w blaszkach podrosło. Powinno ponownie nabrać podwójnej objętości. Po wyrośnięciu ciasta chlebowego. Znów zraszamy ich wierzchy wodą. Można ponacinać ciasto nożem. Etap II Pieczenie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220 C Obie spirale dolna i górna. Przygotowane blaszki włożyć do piekarnika. Najlepiej na kratkę. Nie przypalimy spodu wypieku. Czas pieczenia ok.45 min. Wyjmujemy wypiek z piekarnika, gdy widzimy że chleb lekko odchodzi od brzegów blaszki. Gorący chleb wyjąć z foremek. Foremki odwrócić do góry dnem i na nie położyć chlebki. Następnie nakryć ściereczką lnianą i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego!.

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności