Chleb z ziemniakami Zostały Wam ziemniaki z obiadu...

Chleb z ziemniakami Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Nic straconego upieczcie pyszny chleb. Chleb który utrzymuje świeżość ponad 3 dni. Dodajecie do niego zioła i czosnek jak lubicie. Uwielbiam zapach pieczonego chleba. 600g mąki pszennej 300g ugotowanych ziemniaków 42g świeżych drożdży 175ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1 jajko 4 łyżki oleju 2 łyżki ziół prowansalskich 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Ziemniaki – jak nie mamy ugotowanych to gotujemy, odparowujemy i przeciskamy przez praskę, studzimy. Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże dodajemy cukier i wodę. Mieszamy, boki narzucamy do środka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy jajko, olej, sól, ziemniaki oraz zioła i czosnek. Zganiatamy ciasto chlebowe. Ponownie przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 50 minut. Następnie wyjmujemy na stolnicę lekko zagniatamy, formujemy bochenek, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy mąką następnie robimy 3 nacięcia i znowu przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 30 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez 40 minut. Studzimy na kratce.

Chleb z ziemniakami | Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności