Cukinia curry Super smaczna propozycja na wykorzystanie sporej...

Cukinia curry

Super smaczna propozycja na wykorzystanie sporej ilości cukinii (Wy też macie w tym roku prawdziwą klęskę urodzaju?)? Plasterki żółtej i zielonej cukinii w słodko-octowej zalewie z dodatkiem curry i kurkumy będą idealnie pasować do kanapek, burgerów, czy do obiadu? A wykorzystując zalewę możecie w ten sam sposób przygotować ogórki.

Składniki: Do słoików: 5 szt. średniej wielkości cukinii żółtych i zielonych (lub tylko zielonych) gorczyca (1 łyżeczka na słoik) ziele angielskie (3 ziarenka na słoik) liść laurowy (2-3 liście na słoik) pieprz czarny ziarnisty (3-5 ziarenek na słoik)

Zalewa: 1 litr wody 1/2 l octu 10% 1,5 szklanki cukru 3 czubate łyżeczki curry 1 czubata łyżeczka kurkumy 2 lekko czubate łyżki soli

Wykonanie: Składniki zalewy zagotowujemy. Cukinie myjemy (nie obieramy ze skórki), przekrawamy na pół, a następnie kroimy na plastry grubości ok. 3-5 mm. Do każdego przygotowanego słoika wsypujemy gorczycę, ziele angielskie, pieprz oraz dodajemy liście laurowe. Plastry cukinii układamy w słoikach ciasno, „na stojąco”, a następnie zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut od zagotowania. Następnie słoiki wyjmujemy i stawiamy do góry dnem do czasu całkowitego wystudzenia. Potem przenosimy w chłodne miejsce.

Smacznego!

MyCookBook.pl - Cukinia curry

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności