Czy osobom, które źle się czują po spożyciu pszenicy, żyta...

Czy osobom, które źle się czują po spożyciu pszenicy, żyta czy jęczmienia szkodzi gluten czy może inne komponenty tych zbóż?

O tym,czym jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NNG) i czym się różni od celiakii i alergii na pszenicę pisaliśmy już wiele razy. Dokładniej możecie przeczytać na ten temat w wywiadzie Małgorzaty Desmond,współzałożycielki Fundacji Wiemy Co Jemy, który udzieliła w tym roku dla portalu Medycyna Praktyczna. (https://dieta.mp.pl/wywiady/158398,kiedy-unikac-glutenu)

NNG, diagnozuje się poprzez wykluczenie celiakii i alergii na pszenicę, u pacjentów, u których po zmniejszeniu lub wykluczeniu zbóż zawierających gluten z diety, poprawie ulegają następujące objawy:

  • wzdęcia
  • biegunki lub zaparcia
  • bóle brzucha
  • bóle stawów/kości/mięśni
  • niewyjaśniona niedokrwistość (pomimo adekwatnej podaży żelaza w diecie)
  • tzw. mgłę mózgową (ang. brain fog)
  • przewlekłe zmęczenie
  • bóle głowy
  • zmiany skórne przypominające egzemę lub wysypkę

Wbrew temu, co sądzono do niedawna, ww. objawy niekoniecznie są reakcją na sam gluten. Inne komponenty zbóż zawierających gluten (pszenica, żyto, jęczmień) takie jak FODMAP (pisaliśmy o nich tu: http://tinyurl.com/ycexdg6a), inhibitory amylazy i trypsyny (ang. amylase -tripsin inhibitors, ATIs), czy aglutynina kiełków pszenicy (ang. wheat-germ agglutinin, WGA) mogą również być odpowiedzialne za niektóre niekorzystne reakcje wymienione powyżej. ATIs są nieglutenowymi białkami występującymi w pszenicy, życie czy jęczmieniu. Są one oporne na trawienie. U niektórych osób mogą wywoływać reakcje zapalne poprzez stymulację wrodzonego układu immunologicznego, i przez to, przyczyniać się do przerwania szczelności bariery jelitowej i nasilania stanu zapalnego w organizmie. Ich zawartość we współczesnej pszenicy jest wyższa niż w starszych jej odmianach czy np orkiszu. WGA to lektyna, która jest również oporna na działanie naszych enzymów trawiennych. Badania in-vitro sugerują, że, podobnie jak ATIs, może pobudzać wrodzony układ immunologiczny oraz zwiększać przepuszczalność bariery jelitowej. Jednakże nasza wiedza na jej temat jest bardzo ograniczona. Wreszcie część niekorzystnych reakcji na pszenicę może wynikać z efektu nocebo, czyli przekonania, że nam zaszkodzi, jak wyraźnie pokazują badania z podwójnie ślepą próbą, gdzie ani uczestnik badania, ani badacz nie wiedzą, czy osoba spożywa gluten/pszenicę czy inną substancję, która najczęściej jest podawana w postaci kapsułki.

Czy nieceliakalna nadwrażliwość na pszenicę/gluten jest uleczalna? Będziemy o tym pisać już wkrótce.

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23482055 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25925932 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28244667

https://www.facebook.com/WiemyCoJemy/ https://www.facebook.com/WiemyCoJemy/photos/a.385350298158799.112416.181055951921569/1963729036987576/Czy osobom, które źle się czują po spożyciu pszenicy, żyta czy jęczmienia szkodzi gluten czy może inne komponenty tych zbóż?

O tym,czym jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NNG) i czym się różni od celiakii i alergii na pszenicę pisaliśmy już wiele razy. Dokładniej możecie przeczytać na ten temat w wywiadzie Małgorzaty Desmond,współzałożycielki Fundacji Wiemy Co Jemy, który udzieliła w tym roku dla portalu Medycyna Praktyczna. ([https://dieta.mp.pl/wywiady/158398,kiedy-unikac-glutenu]))

NNG, diagnozuje się poprzez wykluczenie celiakii i alergii na pszenicę, u pacjentów, u których po zmniejszeniu lub wykluczeniu zbóż zawierających gluten z diety, poprawie ulegają następujące objawy:

  • wzdęcia
  • biegunki lub zaparcia
  • bóle brzucha
  • bóle stawów/kości/mięśni
  • niewyjaśniona niedokrwistość (pomimo adekwatnej podaży żelaza w diecie)
  • tzw. mgłę mózgową (ang. brain fog)
  • przewlekłe zmęczenie
  • bóle głowy
  • zmiany skórne przypominające egzemę lub wysypkę

Wbrew temu, co sądzono do niedawna, ww. objawy niekoniecznie są reakcją na sam gluten. Inne komponenty zbóż zawierających gluten (pszenica, żyto, jęczmień) takie jak FODMAP (pisaliśmy o nich tu: [http://tinyurl.com/ycexdg6a])), inhibitory amylazy i trypsyny (ang. amylase -tripsin inhibitors, ATIs), czy aglutynina kiełków pszenicy (ang. wheat-germ agglutinin, WGA) mogą również być odpowiedzialne za niektóre niekorzystne reakcje wymienione powyżej. ATIs są nieglutenowymi białkami występującymi w pszenicy, życie czy jęczmieniu. Są one oporne na trawienie. U niektórych osób mogą wywoływać reakcje zapalne poprzez stymulację wrodzonego układu immunologicznego, i przez to, przyczyniać się do przerwania szczelności bariery jelitowej i nasilania stanu zapalnego w organizmie. Ich zawartość we współczesnej pszenicy jest wyższa niż w starszych jej odmianach czy np orkiszu. WGA to lektyna, która jest również oporna na działanie naszych enzymów trawiennych. Badania in-vitro sugerują, że, podobnie jak ATIs, może pobudzać wrodzony układ immunologiczny oraz zwiększać przepuszczalność bariery jelitowej. Jednakże nasza wiedza na jej temat jest bardzo ograniczona. Wreszcie część niekorzystnych reakcji na pszenicę może wynikać z efektu nocebo, czyli przekonania, że nam zaszkodzi, jak wyraźnie pokazują badania z podwójnie ślepą próbą, gdzie ani uczestnik badania, ani badacz nie wiedzą, czy osoba spożywa gluten/pszenicę czy inną substancję, która najczęściej jest podawana w postaci kapsułki.

Czy nieceliakalna nadwrażliwość na pszenicę/gluten jest uleczalna? Będziemy o tym pisać już wkrótce.

Źródła:

[https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23482055]) [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25925932]) [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28244667])

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności