??? Dietetyczne burgery drobiowe DIY (od A do Z zrobione...

??? Dietetyczne burgery drobiowe DIY (od A do Z zrobione własnoręcznie) ze świeżymi warzywami, domowymi marynatami i domowej robory sosami. A do tego? Sałatka kapuściana "jak od Chińczyka". Burgery zrobione wg wskazówek trenera dietetyka męża, są lżejsze i zdrowsze ? Polecam ??? (pełny przepis >>> https://goo.gl/TDCgp9)

Składniki na bułki (8 szt.): świeże drożdże – 25 g letnie mleko – 1 szkl. + kilka łyżek do smarowania mąka – 2,5 szkl. cukier – 1 łyżka jajko – 1 szt. + żółtko do posmarowania oliwa z suszonych pomidorów – 2 łyżki sól – 1 łyżeczka mak – kilka łyżeczek (do posypania)

Składniki na burgery: filet z piersi kurczaka białko jajka – 1 szt cebula – 1 mała szt. czosnek – 1 ząbek płatki owsiane – do 0,5 szkl. koperek – 1 duża garść sól, pieprz olej do smażenia (w przypadku użycia patelni grillowej)

Składniki na sałatkę: biała kapusta – 0,5 kg marchewka – 1 szt. cukier – 50 g cebula – 1 szt. woda – 50 ml olej – 50 ml ocet jabłkowy – 50 ml sól – 2-3 szczypty

Dodatki: (moje propozycje - przepisy na sałatki są na Local Foodie >>> http://local-foodie.pl/category/przetwory/) zielenina: roszponka, rukola, sałata lub szpinak pomidory chili/jalapeño czerwona cebula Sałatka szwedzka Pomidorowa sałatka ogórkowa do słoików Sałatka z zielonych pomidorów Sałatka Zielony slaw Ogórki kanapkowe Korniszony

Sosy (wszystkie przepisy znajdziecie tu >>> http://local-foodie.pl/category/sosy/): Majonez bazyliowy Aïoli Arrabbiata Ajvar Sos pomidorowy #1 lub Sos pomidorowy #2 Relish pomidorowy z curry Sos tatarski Thoum – libański sos czosnkowy Sos ranczerski Domowy majonez Sos romesco Sos cytrynowy Chutney z ananasa i chili Tapenada Ketchup z cukinii i selera

Przygotowanie: Zaczynamy od surówki – kapustę siekamy a marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Cebulę cieniutko kroimy i mieszamy wszystko. Wodę, olej, cukier, sól i ocet mieszamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Po porządnym wymieszaniu (do rozpuszczenia cukru) zalewamy płynem warzywa. Mieszamy i wygniatamy, odstawiamy na min. 3 godziny. Drożdże rozdrabniamy, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki z przygotowanej ilości i zalewamy letnim mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy na gładko i zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Po tym czasie do misy robota wrzucamy pozostałą mąkę, jajko, sól, zaczyn drożdzowy i na koniec oliwę z pomidorów. Wszystko wyrabiamy za pomocą odpowiedniego programu (oczywiście można cały proces przeprowadzić ręcznie). Po uformowaniu kulki odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej wyrabiamy bułeczkę i znów pozwalamy bułkom wyrosnąć przez godzinę pod przykryciem. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Następnie smarujemy mlekiem zmieszanym z żółtkiem, posypujemy makiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do apetycznego zrumienienia (jakieś 15 minut). Studzimy. Przez ten czas siekamy kurczaka – najdrobniej, jak się da. Siekamy również cebulę, czosnek i koperek, a płatki mielimy w robocie lub młynku. Łączymy mięso z warzywami i białkiem jajka, dodając zmielone płatki (do uzyskania pożądanej konsystencji) i na koniec doprawiając solą i pieprzem. Z mieszanki lepimy burgery, które przygotowujemy na grillu bądź patelni grillowej. Gotowe burgery muszą chwilę „odstać” – to czas na wyjęcie z lodówki i spiżarni dodatków – świeżych i marynowanych warzyw oraz sosów. Na koniec bułki kroimy (można je przedtem lekko zgrillować), smarujemy ulubionymi sosami, pomiędzy połówki wkładamy burgery oraz warzywa i… zajadamy! Smacznego!

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności