Jak sprawdzić, czy nasz organizm niekorzystnie reaguje na gluten? Zacznijmy...

Jak sprawdzić, czy nasz organizm niekorzystnie reaguje na gluten?

Zacznijmy od celiakii. Poniżej przedstawiamy najnowsze wytyczne diagnostyki celiakii:

  • oznaczenie przeciwciał w klasie IgA przeciwko transglutaminazie tkankowej (IgA TTG) i IgA całkowitego; jeżeli dana osoba nie wykazuje niedoboru przeciwciał IgA (do czego sprawdzenia służy oznaczenie całkowitego IgA) - wynik uważa sie za miarodajny

  • jeżeli jednak występuje niedobór przeciwciał IgA – oznacza się przeciwciała przeciwko tzw. gliadynie deamidowanej (DGP) oraz przeciwciała w klasie IgG przeciwko transglutaminazie tkankowej

  • dla potwierdzenia wyniku wykonuje się biopsję jelita cienkiego

  • jeżeli dana osoba stosuje dietę bezglutenową – powyższe badania mogą nie być miarodajne

  • w przypadku wątpliwości (np. niejednoznacznych wyników biopsji) oznacza się również występowanie genów (HLA DQ2, HLA DQ8), które predysponują do zachorowania na tę chorobę; w przypadku negatywnych wyników tego badania celiakię można wykluczyć

Powyższe oznaczenia przeciwciał są świetnym narzędziem wykrycia tej choroby w jej zaawansowanych stadiach (stadium 3b, 3c w skali 1, 2, 3a, 3b, 3c). Wiele badań wykazało, że negatywne wyniki badań krwi (brak ww. przeciwciał lub ich bardzo niski poziom) często towarzyszą początkowym stadiom choroby (1-3a). Dlatego celiakia została nazwana "mistrzem kamuflażu i braku specyficznych objawów".

Biopsja pozostaje nadal złotym standardem diagnozy.

Wkrótce dalszy ciąg informacji. Napiszemy o diagnostyce nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten oraz alergii na pszenicę.

Zachęcamy Was też do uważnego przeczytania naszych ostatnich wpisów o glutenie i wpływie tego białka na nasze zdrowie:

https://www.facebook.com/WiemyCoJemy/photos/a.385350298158799.112416.181055951921569/1300409539986199/

https://www.facebook.com/WiemyCoJemy/photos/a.385350298158799.112416.181055951921569/1299747036719116/

https://www.facebook.com/WiemyCoJemy/photos/a.385350298158799.112416.181055951921569/1290908507602969/

Źródła: http://www.medscape.com/viewarticle/809496_5 http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM200310233491718 http://www.bmj.com/rapid-response/2011/10/30/unforgiving-master-non-specificity-and-disguise

Zdjęcie: © Jurema Oliveira, na licencji Creative Commons (CC-BY-SA-3.0)

https://www.facebook.com/WiemyCoJemy/ https://www.facebook.com/WiemyCoJemy/photos/a.385350298158799.112416.181055951921569/1305790046114815/Jak sprawdzić, czy nasz organizm niekorzystnie reaguje na gluten?

Zacznijmy od celiakii. Poniżej przedstawiamy najnowsze wytyczne diagnostyki celiakii:

  • oznaczenie przeciwciał w klasie IgA przeciwko transglutaminazie tkankowej (IgA TTG) i IgA całkowitego; jeżeli dana osoba nie wykazuje niedoboru przeciwciał IgA (do czego sprawdzenia służy oznaczenie całkowitego IgA) - wynik uważa sie za miarodajny

  • jeżeli jednak występuje niedobór przeciwciał IgA – oznacza się przeciwciała przeciwko tzw. gliadynie deamidowanej (DGP) oraz przeciwciała w klasie IgG przeciwko transglutaminazie tkankowej

  • dla potwierdzenia wyniku wykonuje się biopsję jelita cienkiego

  • jeżeli dana osoba stosuje dietę bezglutenową – powyższe badania mogą nie być miarodajne

  • w przypadku wątpliwości (np. niejednoznacznych wyników biopsji) oznacza się również występowanie genów (HLA DQ2, HLA DQ8), które predysponują do zachorowania na tę chorobę; w przypadku negatywnych wyników tego badania celiakię można wykluczyć

Powyższe oznaczenia przeciwciał są świetnym narzędziem wykrycia tej choroby w jej zaawansowanych stadiach (stadium 3b, 3c w skali 1, 2, 3a, 3b, 3c). Wiele badań wykazało, że negatywne wyniki badań krwi (brak ww. przeciwciał lub ich bardzo niski poziom) często towarzyszą początkowym stadiom choroby (1-3a). Dlatego celiakia została nazwana "mistrzem kamuflażu i braku specyficznych objawów".

Biopsja pozostaje nadal złotym standardem diagnozy.

Wkrótce dalszy ciąg informacji. Napiszemy o diagnostyce nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten oraz alergii na pszenicę.

Zachęcamy Was też do uważnego przeczytania naszych ostatnich wpisów o glutenie i wpływie tego białka na nasze zdrowie:

[https://www.facebook.com/WiemyCoJemy/photos/a.385350298158799.112416.181055951921569/1300409539986199/])

[https://www.facebook.com/WiemyCoJemy/photos/a.385350298158799.112416.181055951921569/1299747036719116/])

[https://www.facebook.com/WiemyCoJemy/photos/a.385350298158799.112416.181055951921569/1290908507602969/])

Źródła: [http://www.medscape.com/viewarticle/809496_5]) [http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM200310233491718]) [http://www.bmj.com/rapid-response/2011/10/30/unforgiving-master-non-specificity-and-disguise])

Zdjęcie: © Jurema Oliveira, na licencji Creative Commons (CC-BY-SA-3.0)

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności