Kakaowo - kawowe z czekoladą Ciasto Szklanka mąki tortowej,...

Kakaowo - kawowe z czekoladą

Ciasto

Szklanka mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szkl cukru, 200 g masła, 4 łyżki kakao, 5 jajek, aromat waniliowy

Miękkie masło utarłam z cukrem. Do utartego masła dodawałam na przemian po jednym całym jajku i po 2 - 3 łyżki mąki. Miksowałam mikserem na najwyższych obrotach do wyczerpania składników. Na koniec nie przerywając miksowania dodałam kilka kropel aromatu waniliowego i kakao. Jednolite ciasto przełożyłam na wysmarowaną formę o wymiarach 25 x 35 cm. Piekłam z grzałką góra dół w temp 180 st ok 30 min - do suchego patyczka. Zimne ciasto nasączyłam szklanką letniej wody do której dodałam łyżkę cukru, łyżke soku z cytryny i łyżkę rumu. Na nasączone ciasto wyłożyłam masę. Wyrównałam wierzch, następnie oprószyłam startą czekoladą mleczną. Ciasto wstawiłam do lodówki. Kroiłam po 4 godzinach

Masa

Litr śmietany 30 %, łyżka cukru pudru, 1/2 kg sera kanapkowo - sernikowego użyłam Mój Ulubiony z Wielunia, można użyć sera z wiaderka, 3/4 szkl cukru pudru, kawa rozpuszczalna Nescafe, kawa inka, żelatyna, woda

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Nescafe i 5 pełnych łyżeczek żelatyny zalałam 125 ml wrzącej wody - mieszałam do rozpuszczenia się żelatyny - wystudziłam. Śmietanę schłodzoną ubiłam mikserem na najwyższych obrotach na sztywną puchatą masę. Do sztywnej śmietany dodałam łyżkę cukru pudru - zmiksowałam. Ser przełożyłam do miski. Dodałam cukier i zimną płynną kawę wraz z żelatyną oraz pełną łyżeczkę kawy inki w proszku. Mikserem na wolnych obrotach połączyłam składniki. Gotową masę serowo - kawową przełożyłam do ubitej śmietany. Mikserem na wolnych obrotach miksowałam chwilkę - do połączenia się składników.

Szklanka pojemność 250 ml

https://www.facebook.com/Kulinarna-Wiola-553236358145414/ https://www.facebook.com/553236358145414/photos/a.553278254807891.1073741840.553236358145414/1078893795579665/Kakaowo - kawowe z czekoladą

Ciasto

Szklanka mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szkl cukru, 200 g masła, 4 łyżki kakao, 5 jajek, aromat waniliowy

Miękkie masło utarłam z cukrem. Do utartego masła dodawałam na przemian po jednym całym jajku i po 2 - 3 łyżki mąki. Miksowałam mikserem na najwyższych obrotach do wyczerpania składników. Na koniec nie przerywając miksowania dodałam kilka kropel aromatu waniliowego i kakao. Jednolite ciasto przełożyłam na wysmarowaną formę o wymiarach 25 x 35 cm. Piekłam z grzałką góra dół w temp 180 st ok 30 min - do suchego patyczka. Zimne ciasto nasączyłam szklanką letniej wody do której dodałam łyżkę cukru, łyżke soku z cytryny i łyżkę rumu. Na nasączone ciasto wyłożyłam masę. Wyrównałam wierzch, następnie oprószyłam startą czekoladą mleczną. Ciasto wstawiłam do lodówki. Kroiłam po 4 godzinach

Masa

Litr śmietany 30 %, łyżka cukru pudru, 1/2 kg sera kanapkowo - sernikowego użyłam Mój Ulubiony z Wielunia, można użyć sera z wiaderka, 3/4 szkl cukru pudru, kawa rozpuszczalna Nescafe, kawa inka, żelatyna, woda

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Nescafe i 5 pełnych łyżeczek żelatyny zalałam 125 ml wrzącej wody - mieszałam do rozpuszczenia się żelatyny - wystudziłam. Śmietanę schłodzoną ubiłam mikserem na najwyższych obrotach na sztywną puchatą masę. Do sztywnej śmietany dodałam łyżkę cukru pudru - zmiksowałam. Ser przełożyłam do miski. Dodałam cukier i zimną płynną kawę wraz z żelatyną oraz pełną łyżeczkę kawy inki w proszku. Mikserem na wolnych obrotach połączyłam składniki. Gotową masę serowo - kawową przełożyłam do ubitej śmietany. Mikserem na wolnych obrotach miksowałam chwilkę - do połączenia się składników.

Szklanka pojemność 250 ml

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności