Karczek wołowy w sosie chrzanowym Po prostu poezja...

Karczek wołowy w sosie chrzanowym Po prostu poezja. Zniknął ino mig. Sos chrzanowy możecie przygotować na przykład do mięsa z zupy. Będzie równie pysznie. Około 1 kg karczku wołowego 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora opalona cebula 3 ziela angielskie 1 liśc laurowy 10 ziaren pieprzu sól 1 litr wody gorącej

Sos 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 200ml wywaru wołowego z gotowanego karku 200ml śmietany 30 % 3 lub 4 łyżki chrzanu / bez śmetany / 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól biały pieprz

Mięso myjemy, oczyszczamy i rozcinamy na mniejsze kawałki. Ja to zrobiłam wzdłuż błon. Na bardzo rozgrzanym tłuszczu obsmażamy na złoto brązowy kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą. Dodajemy włoszczyznę, przyprawy i gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości tj. około 2 do 2,5 godziny. W garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Powoli dolewamy wywar, cały czas mieszamy, żeby nie porobiły się kluchy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy chrzan, cukier i sok z cytryny. Jeszcze chwilę trzymamy na gazie, żeby zabulotało. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.

Mięso wyjmujemy z wywaru i polewamy przygotowanym sosem. Podajemy z ziemniakami lub pajdą chleba.

Karczek wołowy w sosie chrzanowym | Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności