Kurczak z piekarnika Marynata 5 łyżek oleju - użyłam rzepakowy,...

Kurczak z piekarnika

Marynata

5 łyżek oleju - użyłam rzepakowy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka granulowanego czosnku, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka ziół do drobiu, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyzeczki pieprzu naturalnego

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszałam

Kurczaka świeżego poporcjowałam, umyłam, osuszyłam, oprószyłam solą. Mięso przełożyłam do pojemnika. Całość polałam przygotowaną marynatą - dokładnie wymieszałam. Pomiędzy kawałki kurczaka powkładałam 3 średnie cebule pokrojone w ćwiartki. Pojemnik nakryłam pokrywką i schowałam na noc do lodówki. Dnia następnego kurczaka wraz z cebulą przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Nakryłam pokrywką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st z grzałką góra dól - piekłam ok 45 min pod przykryciem. Następnie zdjęłam pokrywkę - piekłam kurczaka do ładnego zrumienienia. Gotowego kurczaka podałam z ugotowanymi ziemniakami i młodą kapustą

Młoda kapusta z koperkiem i marchewką

Główka młodej kapusty, duża cebula, duża marchewka, pęczek koperku, cytryna, masło, sól

Kapustę drobno pokroiłam. Przełożyłam na durszlak, sparzyłam wrzącą wodą

W rondlu na pełnej łyżce masła zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodałam startą na dużych oczkach marchewkę. Po chwili dodałam sparzoną, ociekniętą kapustę i sól do smaku. Dusiłam całość ok 30 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Miękką kapustę zakwasiłam sokiem z połowy małej cytryny. Na koniec dodałam pokrojony drobno pęczek koperku - wymieszałam

https://www.facebook.com/Kulinarna-Wiola-553236358145414/ https://www.facebook.com/553236358145414/photos/a.553322234803493/775276489274732/Kurczak z piekarnika

Marynata

5 łyżek oleju - użyłam rzepakowy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka granulowanego czosnku, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka ziół do drobiu, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyzeczki pieprzu naturalnego

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszałam

Kurczaka świeżego poporcjowałam, umyłam, osuszyłam, oprószyłam solą. Mięso przełożyłam do pojemnika. Całość polałam przygotowaną marynatą - dokładnie wymieszałam. Pomiędzy kawałki kurczaka powkładałam 3 średnie cebule pokrojone w ćwiartki. Pojemnik nakryłam pokrywką i schowałam na noc do lodówki. Dnia następnego kurczaka wraz z cebulą przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Nakryłam pokrywką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st z grzałką góra dól - piekłam ok 45 min pod przykryciem. Następnie zdjęłam pokrywkę - piekłam kurczaka do ładnego zrumienienia. Gotowego kurczaka podałam z ugotowanymi ziemniakami i młodą kapustą

Młoda kapusta z koperkiem i marchewką

Główka młodej kapusty, duża cebula, duża marchewka, pęczek koperku, cytryna, masło, sól

Kapustę drobno pokroiłam. Przełożyłam na durszlak, sparzyłam wrzącą wodą

W rondlu na pełnej łyżce masła zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodałam startą na dużych oczkach marchewkę. Po chwili dodałam sparzoną, ociekniętą kapustę i sól do smaku. Dusiłam całość ok 30 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Miękką kapustę zakwasiłam sokiem z połowy małej cytryny. Na koniec dodałam pokrojony drobno pęczek koperku - wymieszałam

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności