Przepis - Kopytka z kapustą przepis

Kapusta i kopytka

Mała główka kapusty ok kg, 1/2 kg kapusty kiszonej - użyłam młodą, 60 dag mięsa mielonego użyłam z łopatki, 35 dag wędzonego boczku parzonego, 25 dag cieńkiej kiełbasy, duża cebula, duża marchewka, 4 pomidory, sól, pieprz, ziele angielskie 4 szt, liście laurowe 4 szt

Świeżą kapustę drobno pokroiłam. Przełożyłam do garnką. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Nalałam wody mniej niż do połowy objętości kapusty. Pod przykryciem od zagotowania gotowałam 10 min. Mięso mielone przełożyłam na suchą teflonową patelnię. Smażyłam do momentu odparowania wody - mieszając od czasu do czasu. Następnie dodałam do mięsa boczek wraz z kiełbasą pokrojony w dość grubą kostkę. Smażyłam aż okrasa ładnie sie przyrumieniła. Do rumianej okrasy dodałam pokrojoną w kostkę cebulę - zeszkliłam. Całą okrasę przełożyłam do gotującej się od 10 minut kapusty, dodałam startą na dużych oczkach marchewkę - gotowałam 10 minut - gotowałam już bez przykrycia. Następnie dodałam pokrojone w drobną kostkę pomidory wcześniej sparzone i obrane ze skórki - gotowałam kolejne 10 minut. Po tym czasie dołożyłam ugotowaną osobno w małej ilości wody kapustę kiszoną - gotowałam mieszając ok 5 minut. Doprawiłam solą i pieprzem. Podałam z kopytkami

Kopytka

1 kg ugotowanych ziemniaków, 6 - 8 łyżek mąki pszennej ( ilość mąki zależy od mączystości ziemniaków) łyżka mąki ziemniaczanej, jajko

Ciepłe ziemniaki przepuszczam przez praskę. Dodaję obie mąki, jajko. Zagniatam ciasto. Gdy się zbyt klei podsypuję mąką. Ciasto dzielę na kilka części. Z każdej części turlam na oprószonej mąką stolnicy wałek. Delikatnie splaszczam. Kroję ukośne kluski. Wrzucam na posolony wrzątek. Gotuję ok 2 min od wypłynięcia. Odcedzam - przelewam zimną wodą

https://www.facebook.com/Kulinarna-Wiola-553236358145414/ https://www.facebook.com/553236358145414/photos/a.579091585559891.1073741854.553236358145414/792696640866050/Kapusta i kopytka

Mała główka kapusty ok kg, 1/2 kg kapusty kiszonej - użyłam młodą, 60 dag mięsa mielonego użyłam z łopatki, 35 dag wędzonego boczku parzonego, 25 dag cieńkiej kiełbasy, duża cebula, duża marchewka, 4 pomidory, sól, pieprz, ziele angielskie 4 szt, liście laurowe 4 szt

Świeżą kapustę drobno pokroiłam. Przełożyłam do garnką. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Nalałam wody mniej niż do połowy objętości kapusty. Pod przykryciem od zagotowania gotowałam 10 min. Mięso mielone przełożyłam na suchą teflonową patelnię. Smażyłam do momentu odparowania wody - mieszając od czasu do czasu. Następnie dodałam do mięsa boczek wraz z kiełbasą pokrojony w dość grubą kostkę. Smażyłam aż okrasa ładnie sie przyrumieniła. Do rumianej okrasy dodałam pokrojoną w kostkę cebulę - zeszkliłam. Całą okrasę przełożyłam do gotującej się od 10 minut kapusty, dodałam startą na dużych oczkach marchewkę - gotowałam 10 minut - gotowałam już bez przykrycia. Następnie dodałam pokrojone w drobną kostkę pomidory wcześniej sparzone i obrane ze skórki - gotowałam kolejne 10 minut. Po tym czasie dołożyłam ugotowaną osobno w małej ilości wody kapustę kiszoną - gotowałam mieszając ok 5 minut. Doprawiłam solą i pieprzem. Podałam z kopytkami

Kopytka

1 kg ugotowanych ziemniaków, 6 - 8 łyżek mąki pszennej ( ilość mąki zależy od mączystości ziemniaków) łyżka mąki ziemniaczanej, jajko

Ciepłe ziemniaki przepuszczam przez praskę. Dodaję obie mąki, jajko. Zagniatam ciasto. Gdy się zbyt klei podsypuję mąką. Ciasto dzielę na kilka części. Z każdej części turlam na oprószonej mąką stolnicy wałek. Delikatnie splaszczam. Kroję ukośne kluski. Wrzucam na posolony wrzątek. Gotuję ok 2 min od wypłynięcia. Odcedzam - przelewam zimną wodą

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności