Pyszny, rozpływajacy sie w ustach sernik z jagodami Ciasto 1,5...

Pyszny, rozpływajacy sie w ustach sernik z jagodami

Ciasto

1,5 szkl mąki, 2 pełne łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag masła - pół kostki, łyżka kwaśnej śmietany, 4 żółtka, kilka kropel aromatu waniliowego

Mąke, cukier, proszek do pieczenia - wymieszałam. Dodałam miękkie masło, śmietanę, żółtka, aromat - zagniotłam jednolite ciasto. 1/3 część ciasta zamroziłam. Pozostałym wylepiłam dno wysmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm. Podpiekłam w 180 st do ładnego zezłocenia tj ok 20 min z grzałką góra - dół. Na ciepły podpieczony spód dałam masę serową

Masa serowa

60 dag twarogu półtłustego - zmieliłam, 1/2 szkl cukru, 3 jajka, pełna łyżka budyniu w proszku z cukrem - użyłam śmietankowy, aroamat śmietankowy, miękkie masło 10 dag

Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Do puszystej masy dodawałam po jednym jajku. Następnie dodałam budyń i aromat. Na koniec dołożyłam cały ser - krótko lecz dokładnie zmiksowałam do połączenia składników. Na rozprowadzoną równomiernie masę serową wyłożyłam szklankę jagód. Owoce przykryłam pianą z białek i kisielu.

Piana z białek

4 białka pozostałe od ciasta, 1/2 szkl cukru, 2 łyżki dowolnego kisielu - użyłam poziomkowy

Białka ubiłam na sztywno. Do sztywnej piany dodawałam partiami cukier. Na koniec wsypałam kisiel - wymieszałam

Na wierzch ciasta potarkowałam na drobnych oczkach wcześniej zamrożone ciasto. Piekłam ok 55 min do ładnego zrumienienia i suchego patyczka w 180 st z grzałką góra dół

Szklanka pojemność 250 ml

https://www.facebook.com/Kulinarna-Wiola-553236358145414/ https://www.facebook.com/553236358145414/photos/a.553278254807891.1073741840.553236358145414/796665350469179/Pyszny, rozpływajacy sie w ustach sernik z jagodami

Ciasto

1,5 szkl mąki, 2 pełne łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag masła - pół kostki, łyżka kwaśnej śmietany, 4 żółtka, kilka kropel aromatu waniliowego

Mąke, cukier, proszek do pieczenia - wymieszałam. Dodałam miękkie masło, śmietanę, żółtka, aromat - zagniotłam jednolite ciasto. 1/3 część ciasta zamroziłam. Pozostałym wylepiłam dno wysmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm. Podpiekłam w 180 st do ładnego zezłocenia tj ok 20 min z grzałką góra - dół. Na ciepły podpieczony spód dałam masę serową

Masa serowa

60 dag twarogu półtłustego - zmieliłam, 1/2 szkl cukru, 3 jajka, pełna łyżka budyniu w proszku z cukrem - użyłam śmietankowy, aroamat śmietankowy, miękkie masło 10 dag

Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Do puszystej masy dodawałam po jednym jajku. Następnie dodałam budyń i aromat. Na koniec dołożyłam cały ser - krótko lecz dokładnie zmiksowałam do połączenia składników. Na rozprowadzoną równomiernie masę serową wyłożyłam szklankę jagód. Owoce przykryłam pianą z białek i kisielu.

Piana z białek

4 białka pozostałe od ciasta, 1/2 szkl cukru, 2 łyżki dowolnego kisielu - użyłam poziomkowy

Białka ubiłam na sztywno. Do sztywnej piany dodawałam partiami cukier. Na koniec wsypałam kisiel - wymieszałam

Na wierzch ciasta potarkowałam na drobnych oczkach wcześniej zamrożone ciasto. Piekłam ok 55 min do ładnego zrumienienia i suchego patyczka w 180 st z grzałką góra dół

Szklanka pojemność 250 ml

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności