Sałatka z kurczakiem i jarmużem Kolorowa, bardzo smaczna sałatka...

Sałatka z kurczakiem i jarmużem

Kolorowa, bardzo smaczna sałatka z podsmażanym kurczakiem, jarmużem i przepiórczymi jajami na twardo.

Ilość porcji: 4

Składniki: • paczka jaj przepiórczych – 18 sztuk • średnia pierś z kurczaka • garść liści jarmużu • 12 pomidorków koktajlowych • kawałek pora 10 cm – środkowa część • 2 łyżki oleju np. kokosowego • szczypta pieprzu • dwie łyżki sosu sojowego

• krem z octem balsamicznym np. Modeny – opcjonalnie

Ugotuj jajka przepiórcze na twardo. Umieść je w gotującej się wodzie (w przeciwieństwie do kurzych jaj, skorupka nie pęka) i gotuj pięć minut.

Pierś z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na paseczki wielkości i grubości palca. Nagrzej patelnię z grubym dnem i wlej olej. Po chwili dodaj paski kurczaka i posyp je pieprzem. Zamieszaj łyżką drewnianą. Smaż chwilę do zarumienienia – po minucie z każdej strony. Wlej sos sojowy i zdejmij patelnię z palnika.

Na talerzach układaj umyte i osuszone liście jarmużu – najgrubsze nerwy odetnij. Rozdziel kawałki kurczaka. Dodaj obrane jajka oraz pomidorki pokrojone w ćwiartki. Pokrój dowolnie pora i również dodaj do sałatki. Na koniec polej całość sosem z patelni oraz kremem z octem balsamicznym jeśli lubisz.

Uwaga.. jeśli por jest dla Ciebie za ostry możesz go wcześniej sparzyć wrzątkiem umieszczając do na sitku nad zlewem.

Sałatka Z Kurczakiem I Jarmużem | Ania Gotuje

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności