TORT Z KREMEM Z ORZECHAMI LASKOWYMI - VEGAN - Orzechy laskowe...

TORT Z KREMEM Z ORZECHAMI LASKOWYMI - VEGAN -

Orzechy laskowe najlepiej kupować w łupinach, które chronią je przed działaniem światła, powietrza i wilgocią (a więc utlenianiem i pleśnieniem). Przed przystąpieniem do robienia tortu należy rozłupać orzechy wcześniej i zalać je wodą w misce, aby trochę oczyścić je ze "skórek" i lekko namoczyć. Jeśli nie macie czasu na wyłuskanie 3 szklanek orzechów i nikt nie może wam w tym pomóc, wybierzcie orzechy paczkowane dobrej jakości, aby nie zepsuć tortu posmakiem orzechów zjełczałych. Jeszcze przedtem jednak trzeba upiec ciasto na tortowe blaty i najlepiej zrobić to 2 dni przed podaniem tortu, aby miało szansę całkowicie wystygnąć i stężeć przed krojeniem. Następnego dnia wystarczy zrobić krem, dokończyć tort i wstawić do lodówki, żeby dobrze się przegryzł i w dniu podania wyglądał i smakował idealnie.

Przed zmieszaniem składników na ciasto należy nagrzać piekarnik (180 stopni) i przygotować tortownicę (przesmarować tłuszczem dno, bez boków). Kiedy ciasto będzie wymieszane, nie może czekać na włożenie do pieca.

SKŁADNIKI NA "BISZKOPT" (dla tortownicy o średnicy 26 cm):

  • 500 gramów mąki pszennej tortowej, przesianej przez sito,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (15 gramów),
  • szczypta soli,
  • 100 gramów cukru,
  • 200 ml oleju,
  • 400 ml napoju sojowego lub sojowo-ryżowego bez cukru,
  • sok z 1/2 cytryny.

JAK ZROBIĆ "BISZKOPT"

W misce wymieszać mąkę z proszkiem, solą i cukrem. Dodać olej, mleko i sok z cytryny, wymieszać szybko do połączenia składników i przelać do formy. Rozprowadzić ciasto w formie tak, żeby przykleiło się do boków i natychmiast włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40, maksymalnie 45 minut, wyjąć i zostawić w formie do całkowitego wystudzenia, najlepiej do następnego dnia.

SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY

  • 1 kostka tłuszczu roślinnego do wypieków i kremów (Alsan lub Kasia 100% roślinna) - 250 gramów,
  • 250 gramów cukru pudru,
  • 1 kg orzechów laskowych w łupinach lub 500 gramów orzechów łuskanych, 4 łyżki ponczu zrobionego jak niżej.

SKŁADNIKI NA PONCZ BEZALKOHOLOWY

  • Szklanka wody + 2 łyżki cukru + sok z 1/2 cytryny.

Opcjonalnie tort można nasączyć rumem, jednak jeśli będą jadły go dzieci, lepiej zostać przy wodzie z cukrem i cytryną.

JAK ZROBIĆ KREM

Orzechy odsączyć na sicie i zmielić na drobne kawałki, ale nie na pył. Do miski włożyć margarynę, pokroić ją na kilka mniejszych części, zasypać cukrem pudrem i utrzeć łyżką na jednolitą masę. Do kremu dodać poncz i 2/3 orzechów, wymieszać wszystko dokładnie. Podzielić krem na 3 części - 2 większe na blaty i 1 mniejszą na bok tortu.

JAK ZROBIĆ TORT

Kiedy krem jest już gotowy, można zabrać się do składania tortu. Na początek wyjąć "biszkopt" z formy i odciąć cały wierzch tak, aby została równa, płaska góra. Odcięte skrawki ciasta pokruszyć do miski, będą potrzebne później. Przekroić biszkopt na 2 blaty. Dolny blat przełożyć na talerz, na którym będzie podany tort, górny na razie odłożyć na bok.

Nasączyć blat ponczem, skrapiając bardziej jego brzegi, niż środek i pamiętając, żeby dolny blat był nasączony nieco mniej, niż górny, ponieważ cała wilgoć pójdzie w dół tortu i zbyt mokry dolny blat mógłby się rozpaćkać. Na skropionym blacie rozprowadzić pierwszą część kremu starając się oczywiście smarować równo. Do równego krojenia i smarowania tortów przydaje się specjalny nóż, ale zwykłym przy odrobinie cierpliwości też da się to zrobić.

Na warstwie kremu ułożyć drugi blat i dobrze docisnąć go do dolnego, zwłaszcza na brzegach. Ponownie zwilżyć blat ponczem i nałożyć drugą porcję kremu. Trzecią, tą mniejszą częścią kremu wylepić bok tortu, aby można było obsypać go pokruszonym, odciętym wcześniej ciastem. Obsypać cały bok tortu okruchami, delikatnie dociskając, aby nic nie odpadało. Na wierzch tortu wysypać zostawione wcześniej orzechy i ewentualnie dodać płatki migdałowe.

Przykryć tort folią i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc przed imprezą. Aby łatwo pokroić tort na wiele kawałków, wystarczy wyciąć na środku kółko (przyłożyć szklankę i lekko docisnąć, zaznaczając kształt, który następnie wycina się ostrym nożem) - im szersza średnica, tym więcej kawałków uzyska się przy krojeniu (tutaj 30).

Tort przechowywać w lodówce przykryty folią. Z dnia na dzień smakuje coraz lepiej - sprawdzony do 4 dnia po zrobieniu (dłużej nie miałam szans nie zjeść tego ostatniego kawałka, wołał do mnie przy każdym otwarciu lodówki). Mam nadzieję, że posmakuje Wam równie dobrze, jak nam i gościom.

http://www.wszystkojestwglowie.pl/weganski-tort-z-kremem-z-orzechow-laskowych/

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności