Z kuchni Bieszczadzkiej Rożki Borówkowe w cieście francuskim. Lipiec...

https://www.facebook.com/KuchniauBasi/https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1307871525994577.1073742260.812376732210728&type=3Z kuchni Bieszczadzkiej Rożki Borówkowe w cieście francuskim. #ciastofrancuskie #borówki #jagody #ciastka

Lipiec to sezon na jagody. W naszym regionie najczęściej zwane borówkami. Te drobne owoce są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Spożywanie borówek ma wpływ na odporność, przeciwdziałają nowotworom, wpływają na wzrok, zapobiegają miażdżycy oraz regulują trawienie. Chronią organizm przed promieniowaniem UV. Ich smak i zapach jest wyjątkowy. …………………………………. Produkty na nadzienie do rożków borówkowych: ½ kg świeżych jagód ½ kg jabłek / unikajmy kwaśnych/ 150 ml miodu 1 szklanka cukru. Kilka kropel soku z cytryny na uzyskanie ładnego koloru. Duża głęboka patelnia do podsmażania. ……………………………. Wykonanie powidła na nadzienie: Jabłka skroić jak najdrobniej. Dodać miód i cukier. Podsmażamy do momentu uzyskania papki z nie widocznymi grudkami. Na tym etapie dodajemy borówki i podsmażamy do odparowania. Na końcu dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Gotowe powidło odstawiamy do ostygnięcia. …………. Ciasto francuskie. Ciasto możemy kupić gotowe. Polecam, gdyż robione domowym sposobem jest bardzo czasochłonne. Do podanej ilości powideł borówkowych, potrzebujemy 2 opakowania ciasta gotowego. Z jednego płata po rozwałkowaniu wychodzi 6 szt. ciasteczek. ………………………. Wykonanie ciasteczek z ciasta gotowego. Płat rozwałkować tak, aby wyszło nam po przecięciu 6 kwadratów. Na powierzchni każdego kwadratu w rogu nacinamy nożem linie. Trzeba uważać, aby nie naciąć brzegów. Nakładamy powidło i składamy ciasto w rożek zakrywając nadzienie. Widelcem przyciskamy brzegi rożka. Następnie ponownie zawinąć krawędzie rożka i znów przycisnąć widelcem. W miseczce roztrzepać 1 jajko w całości i za pomocą pędzla pomalować wierzch każdego ciasteczka. Czas pieczenia rożków 15 min. Pieczenie: Piekarnik rozgrzać do tem.220C. Rożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkład ciasteczek pieczemy 10 min obie spirale, a następne 5 min tylko spirala górna z turbo obiegiem dla zrumienienia. ………………………………… Ciasto francuskie można zrobić samemu, lecz jak wspomniałam wyżej jest pracochłonne i wymaga cierpliwości. Musi być maślane, delikatne i listkujące. Ciasto francuskie wg. starego przepisu mojej babci.

Składniki na około 1 kilogram ciasta: 200 ml zimnej wody 1 łyżka soli 500 g dobrego masła o temperaturze pokojowej 400 g mąki pszennej Czynność 1 Wodę wlać do szklanki, dodać sól i mieszać, aż sól się rozpuści. W rondelku roztopić 75 g masła na wolnym ogniu. Mąkę wsypać do miski. Dodać posoloną wodę, roztopione masło. Wyrobić. Czynność 2 Uformować kulę, spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Czynność 3 Pozostałą część masła skroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Utarte masło włożyć między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt grubości 2 cm i włożyć do lodówki. Czynność 4 Po 2 godz. ciasto wyjąć z lodówki. Przygotować stolnicę oprószoną mąką. Położyć ciasto, toczyć wałek w jednym kierunku, rozwałkować na kwadratowy placek grubości około 1.5cm (lub cieniej), tak by środek był grubszy niż boki. Na środku rozłożyć schłodzone masło, lekko rozsmarować. Czynność 5 na 2 godziny. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało. Ciasto przed pieczeniem rozwałkowujemy na grubość około 3 - 5 mm. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 13 - 15 minut. Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania. Czynność 6 Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkować na prostokąt długości mniej więcej blaszki na placek. Czynność 7 Ciasto złożyć na 3 części, formując prostokąt. Odłożyć ponownie do lodówki na 2 godziny. Czynność 8 Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt, tak jak w czynności nr.6. Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki, na co najmniej godzinę. W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki Smacznego!.

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności