Z kuchni Bieszczadzkiej To danie znane jest pod nazwą "Parzybroda". Dawniej...

https://www.facebook.com/KuchniauBasi/ https://www.facebook.com/media/set/set=a.1175741895874208.1073742200.812376732210728&amp=;type=3Z kuchni Bieszczadzkiej To danie znane jest pod nazwą "Parzybroda". Dawniej jadano je bez dodatków typu sosy czy przystawka. W czasach mojego dzieciństwa to było szybkie i syte danie. Szczególnie gdy praca na roli była ciężka. U mnie serwuję ją zawsze z dodatkami. Tradycja na nią pozostała, ale podanie i czasy się zmieniły.

Jak zrobić i co nam potrzebne na potrawę parzybroda?.

Produkty: 1 mała główka kapusty 6 ziemniaków 150g słoniny 2 cebule sól pieprz ziołowy pieprz czarny. kminek mielony /można nie dawać jak ktoś nie lubi/ woda

Wykonanie: Z główki kapusty odbieram ćwiartkę. /Przyda się do rosołu/. Kapustę szatkuję na dużych oczkach tary. Powinno być: 3 części kapusty 1 część ziemniaków. Ziemniaki kroję w kostkę Słoninę również kroję w kostkę i wytapiam na skwarki. Gdy gotowa wysmażona, do skwarek dodaję krojoną w kostkę cebulę. Wysmażam. Odstawiam gotową na bok z ognia. Szatkowaną kapustę zalewam wodą i nastawiam w rondlu do duszenia. Często podlewam przegotowaną wodą bo wyparowuje. Gdy gotowa dodaję ziemniaki. Nakrywam pokrywką, aby się ugotowały w niej. Cała potrawa nie może być rzadka, ale też taka, aby nam się nie przypalała. Gdy ziemniaki ugotowane zdejmuję pokrywkę. Chwilkę gotuję bez nakrycia do odparowania wody. 'Gdy zdarzy się zbyt duża jej ilość możemy wodę odebrać lub wylać przed duszeniem. Wyłączam gaz. Dodaję przyprawy: pieprze,kminek mielony i sól. Skwarki z cebulą i tłuszczem. Zostawiam trochę skwarek z cebulką na patelni. Służą mi później na omastę. Ponownie włączam gaz i wyduszam całość. Podduszam energicznie mieszając. Robię to po to aby smaki się wymieszały. Możemy dodać do niej również skwarki z boczku. Nie miałam... Więc zrobiłam bez niego. Do zestawu podałam sos z rydzów na gładkim sosie. Sos gładki to sos robiony na mleku a nie śmietanie. Ma wyraźniejszy smak grzybów i jest gładszy i bez grudek. Co często zdarza się przy zważonej śmietanie. Zużyłam do niego: 200g rydzów mrożonych 1/3 kostki masła 1 cebula 2 szklanki mleka 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej na zagęszczenie. Przyprawy: sól, pieprze i odrobina lubczyku. Potocznie maggi ogrodowej kruszonej. Można go kupić na przyprawach.

Doskonale do parzybrody sprawdza mi się ogórek kiszony. Można również dać inną przystawkę. Uzupełnieniem był domowy kompot z białych czereśni. Kolejność i produkty znajdziecie w moim albumie zdjęć. Zapraszam do obejrzenia.

![Z kuchni Bieszczadzkiej To danie znane jest pod nazwą "Parzybroda". Dawniej](https://cdn6.sharefile32du43232.online/0/z-kuchni-bieszczadzkiej-to-danie-znane-jest-pod-nazwa-parzybroda-dawniej-1.jpg "Z kuchni Bieszczadzkiej To danie znane jest pod nazwą "Parzybroda". Dawniej")![Z kuchni Bieszczadzkiej To danie znane jest pod nazwą "Parzybroda". Dawniej](https://cdn6.sharefile32du43232.online/0/z-kuchni-bieszczadzkiej-to-danie-znane-jest-pod-nazwa-parzybroda-dawniej-2.jpg "Z kuchni Bieszczadzkiej To danie znane jest pod nazwą "Parzybroda". Dawniej")![Z kuchni Bieszczadzkiej To danie znane jest pod nazwą "Parzybroda". Dawniej](https://cdn6.sharefile32du43232.online/0/z-kuchni-bieszczadzkiej-to-danie-znane-jest-pod-nazwa-parzybroda-dawniej-3.jpg "Z kuchni Bieszczadzkiej To danie znane jest pod nazwą "Parzybroda". Dawniej")![Z kuchni Bieszczadzkiej To danie znane jest pod nazwą "Parzybroda". Dawniej](https://cdn6.sharefile32du43232.online/0/z-kuchni-bieszczadzkiej-to-danie-znane-jest-pod-nazwa-parzybroda-dawniej-4.jpg "Z kuchni Bieszczadzkiej To danie znane jest pod nazwą "Parzybroda". Dawniej")

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności