Żeberka w sosie musztardowym jasnym. Sos wykonany sposobem domowym. Smak...

https://www.facebook.com/KuchniauBasi/ https://www.facebook.com/media/set/set=a.1158854624229602.1073742189.812376732210728&amp=;type=3Żeberka w sosie musztardowym jasnym. Sos wykonany sposobem domowym. Smak sosu lekko pikantny z nutką dodatków dobranych z zasobów kuchni. Taki sos smakuje najlepiej. Podanie na talerzu dania ma znaczenie. Wystarczy że posiadamy coś zielonego. Koper mrożony, pietruszka lub sałatę. Ewentualnie zioła w doniczkach. Kupując sałatę rzymską można nią gospodarować przez 3 dni zdobiąc talerze podania. A że jest je najczęściej po dwie w opakowaniu... To półtora sałaty spokojnie możemy zużyć do obiadu np.Sałata w sosie śmietanowym z jajkiem. Wykorzystujmy też to co ususzyliśmy jesienią. Dodatki jakie użyłam to surówka z kapusty kiszonej z marchewką świeżą. Buraczki ćwikłowe z chrzanem. Zawsze w nie zaopatruje mnie moja mama. W jej wykonaniu są przepyszne. Mąż twierdzi że moje są smaczne... ale teściowej najlepsze.

Żeberka mięsne. Proponuję pilnować cen promocyjnych w sieciówkach. Za niecałe 10 zł możemy kupić bardzo ładne mięsne żeberka.

Wykonanie: Mięso umyć zalać wodą tak aby woda nie zakrywała mięsa. 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego. Jeżeli mają pasma tłuszczu to dodać tylko 2-3 łyżki tłuszczu. /U mnie olej z pestek winogron/ Przykrywam pokrywką i duszę na wolnym ogniu z uchyloną pokrywką oczywiście. W trakcie duszenia obracać kilka razy aby równo się obgotowywały. Czas duszenia ponad godzinę. Do odparowania wody aż mięso będzie ładnie odchodzić od kości. Gdy strona spodnia lekko się rumieni a woda nam odparuje. Obracam aby pozostałe strony również lekko zrumienić. Odbieram kości i porcjuję mięso na sztuki mięsne. Dodaję 1 łyżkę mąki pszennej i łyżką drewnianą mieszam do jej zrumienienia. Wyłączam na minutę. Następnie dodaję 4-5 śliwek suszonych drobno krojonych/ na kolor i smak/ 2 łyżki musztardy rosyjskiej ostrej/ daje posmak ostrej przyprawy/. 1 łyżka miodu /nutka smaku którą wydobędziemy tylko z miodu/. Zalewam mlekiem. Włączam ponownie gaz. Dodaję suszony lubczyk /wiejska magga ogrodowa/ Możemy również kupić w torebkach na dziale przypraw. 2 ząbki czosnku kroję drobno. Sól i pieprze do smaku. 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dla uzyskania ładniejszego koloru sosu. Niewyczuwalna w sosie. Gdy sos za rzadki chwilkę poddusić do odparowania. Gdy zbyt gęsty dodać mleka. Specjalnie nie daję śmietany aby nie zagłuszyć smaku. Gdybym ją dodała sos miałby posmak lekkiej kwaśności. Polecam robienie sosów domowym sposobem. Są smaczniejsze i zawsze utrzymują stworzoną konsystencję. Polecam!. Wiemy wtedy co jemy.

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności