Zestaw- Placki po bieszczadzku z wołowiną. Zupa z pora oraz...

https://www.facebook.com/KuchniauBasi/ https://www.facebook.com/media/set/set=a.1075701269211605.1073742127.812376732210728&amp=;type=3Zestaw- Placki po bieszczadzku z wołowiną. Zupa z pora oraz groszku zielonego -zabielana. Przepis na zupę w osobnym folderze.

Placki po bieszczadzku: 8 ziemniaków starłam na masę. Następnie dodaję 1/2 szklanki gęstej śmietany/ dałam 18%/ 1 całe jajko sól pieprz czarny, pieprz ziołowy. Wszystko razem mieszam. Smażę na głębokim oleju. Placki mają być niewielkich rozmiarów. W składzie jest śmietana, więc placki smażą się na ładny ciemno złoty kolor. Nie przypalają się w trakcie smażenia i mają delikatny smak. Placki krok po kroku w tym linku: https://www.facebook.com/media/set/set=a.1075835865864812.1073742129.812376732210728&amp=;type=3

Wołowina: Rano przygotowałam wołowinę w kawałkach. Następnie zrobiłam zalewę w składzie: Woda /ilość potrzebna do zakrycia mięsa/. 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego szczypior /kroję na ok.5 cm długość lekko zgniatam jak i pozostałe zieleninki/ pietruszka natka lubczyk gałązki świeże 2 ząbki czosnku w paski 1/2 łyżeczki imbiru pieprz kolorowy. Uwaga!- Nie solę. Wołowinę w zalewie wstawiam do lodówki na ok.3 godz. Po wyjęciu odcedzam z wody. Resztę składników pozostawiam. Dodaję 3 łyżki dobrego oleju. I tu trzeba uważać bo dobrą wołowinę można zniszczyć...albo zrobić ją bardzo smaczną. Całość etapu smażenia i zrobienie sosu nie powinno przekroczyć 15 min. Dodaję 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, oprószam mąką żytnią ok 1/2 łyżki stołowej. 2 szczypty kawy rozpuszczalnej. Tuż przed wyłączeniem palnika solę. Sprawdzam smak i czasem trzeba czymś doprawić...może to być np. któryś pieprz. Wołowina nie może być zbyt sucha i nie powinna być zbyt twarda. Zbyt długie smażenie spowoduje jej suchość. Natomiast zbyt krótki czas leżakowania w zalewie może być przyczyną twardości. więcej w kulisach kuchni krok po kroku... https://www.facebook.com/media/set/set=a.1075804772534588.1073742128.812376732210728&amp=;type=3

Aby danie było smaczne wystarczy do placków z wołowiną podać niewielką ilość sałaty zielonej / ja podałam rukole o lekko pikantnym smaku/ i kilka pasków kolorowej papryki. Oprószyłam pieprzem kolorowym. Do zestawu podałam sok z marchwi i jabłek. Przepis na zupę z pora i groszku zielonego w osobnym folderze.

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności