Znakomity słodko-kwaśny sos warzywny (na bazie cukinii, papryki...

Znakomity słodko-kwaśny sos warzywny (na bazie cukinii, papryki i cebuli) z aromatycznymi przyprawami to świetny dodatek do grillowanego bądź pieczonego mięsa oraz wędlin, serów i kanapek na ciepło.

Składniki (na ok. 15 słoików o poj. ok. 200 ml): 10 szklanek (o poj. 250 ml) startego na tarce miąższu z cukinii (bez skóry i pestek) 4 szklanki cebuli (pokrojonej w kostkę) 3 szklanki czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę) 4 szklanki cukru 3 czubate łyżki soli 2 czubate łyżki soli ziołowej 625 ml octu 10% 1 łyżka białej gorczycy 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 1/2 łyżki czarnego pieprzu 1/2 łyżki kurkumy

Wykonanie: W dużej misce umieszczamy cukinię oraz cebulę, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy zgromadzony płyn, dodajemy paprykę, cukier, ocet i przyprawy. Całość mieszamy i przekładamy do garnka z grubym dnem. Warzywa doprowadzamy do wrzenia, ogień zmniejszamy do minimum i gotujemy przez ok. 1-1,5 godziny często mieszając. Większość płynu powinna odparować, a warzywa niemal zupełnie rozpaść się. Sos przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy jeszcze ok. 15 minut (od zagotowania). Słoiki stawiamy do góry dnem do wystudzenia, potem przenosimy w chłodne miejsce.

Smacznego!

Odpowiedz na ten wątek

Ta strona używa plików cookie i innych technologii śledzenia do rozróżniania poszczególnych komputerów, ustawiania spersonalizowanych usług, celów statystycznych i analitycznych oraz dostosowywania treści i reklam. Ta strona może również zawierać pliki cookie innych firm. Jeśli nadal korzystasz z witryny, zakładamy, że akceptujesz bieżące ustawienia, ale możesz zmienić je w dowolnym momencie. Więcej informacji tutaj: Polityka prywatności